Om
Spillelister
Registrer deg
1

Stereotipuri, putere, prejudecăți inconștiente și discriminare

Delta
OversiktMerker

Stereotipuri, putere, prejudecăți inconștiente și discriminare

Delta

Innhold

Scopul acestei secțiuni este de a introduce conceptele și termenii de bază privind stereotipurile și prejudecățile, precum și tipurile de discriminare bazate pe acestea. După completarea acestei secțiuni, veți:
• fi capabil să definiţi concepte de bază precum stereotipuri, prejudecăți, prejudecăți inconștiente și dinamica puterii;
• recunoaște modul în care ignorarea și inactivitatea față de tratamentul inechitabil sau inegal al persoanelor duce la discriminare;
• identifica exemple de diferite tipuri de discriminare;
• începe să exploraţi unde se află prejudecățile
inconștiente.

Materiale

Last ned aktivitetsmerke

Stereotipuri, putere, prejudecăți și discriminare Få dette merket

Deținătorul ecusonului este familiarizat cu concepte precum stereotipurile, prejudecățile, prejudecățile inconștiente și dinamica puterii, recunoaște modul în care ignorarea și inactivitatea față de tratamentul nedrept sau inegal al persoanelor duce la discriminare și identifică exemple de diferite tipuri de discriminare.
Du må fullføre 2 oppgaver for å få dette merket
Oppgaver
Oppgavenr.1
Bevis bekreftet av: en aktivitetsarrangør
Stereotipuri
Fiecare persoană se confruntă zilnic cu o multitudine de sarcini, provocări simple și complexe, oferindu-i un număr mare de opțiuni. Dacă o persoană ar dori să cântărească toate aceste opțiuni cu atenție, să le compare între ele și să ia cea mai bună decizie, ar fi într-o stare constantă de anxietate și şi-ar face griji cu privire la ce să facă. Pentru a asigura o certitudine relativă, o persoană creează un cadru în care simplifică fenomenele complexe și creează o realitate care ușurează luarea deciziilor.
Stereotipurile simplifică și sistematizează informațiile și lumea din jurul nostru. Ca rezultat al acestui proces cognitiv, informațiile sunt mai ușor de identificat, amintit, prezis efectele lor și de reacționat la ele.
Ne confruntăm cu stereotipuri de tot felul încă de la naștere – fie despre sex, etnie, religie, rasă, vârstă, dizabilitate sau orice alte caracteristici/circumstanțe.
Prin urmare, stereotipurile sunt create atunci când categorizăm oamenii în grupuri și apoi atribuim anumite caracteristici și comportamente fiecăruia din categoria formată. Formăm categorii pe baza propriilor experiențe și a mesajelor pe care le primim din mediul înconjurător. Când ne gândim la o persoană care aparține unei categorii, vedem doar informații generalizate, limitate și adesea neconfirmate despre comportamentul așteptat al acelei persoane, ignorând caracteristicile și specificitățile individuale ale acesteia.

Să ne uităm la câteva exemple de stereotipuri:
→ Un câine este un animal loial.
→ Elvețienii sunt meticuloși, iar francezii gătesc bine.
→ Romilor le place să fure.
→ Vulpile sunt viclene.
→ Bărbații sunt puternici, iar femeile sunt blânde.
→ Toți negrii dansează bine.

Prejudecăți
La fel ca stereotipurile, prejudecățile sunt opinii neverificate, nejustificate și nemotivate despre alte grupuri și despre persoanele care fac parte din aceste grupuri. Spre deosebire de stereotipuri, prejudecățile sunt însoțite de sentimente și atitudini negative față de oameni doar pentru că aparțin unui anumit grup. Ele sunt însoțite și de sentimente de inferioritate ale acestor oameni, care, la rândul lor, duc la atitudini lipsite de respect, intoleranță, înjosire și disprețuire. Ca și stereotipurile, prejudecățile se bazează pe culoarea pielii, etnie, sex, religie, naționalitate, cultură, orientare sexuală, vârstă, dizabilitate etc.
Să ne uităm la câteva exemple de prejudecăți:
→ Blondele sunt proaste.
→ Toți musulmanii susțin ideile extremiste.
→ Toți politicienii sunt corupți și nimeni nu poate fi de încredere.
→ Femeile de culoare sunt furioase tot timpul.
→ Homosexualii sunt promiscui și ar trebui tratați.

Pentru o înțelegere mai aprofundată a stereotipurilor și prejudecăților, consultați Stereotipurile, puterea și discriminarea.

Scrieți un exemplu suplimentar de stereotip și un exemplu suplimentar de prejudecată.
Oppgavenr.2
Bevis bekreftet av: en aktivitetsarrangør
Poate că ai fluturat cu mâna disprețuitor când ai citit despre stereotipuri și ai realizat că toate cele de mai sus nu se aplică în cazul tău, că nu ai noțiuni atât de simpliste și negative despre ceilalți. Dar adevărul este că toți suferim de un fenomen numit prejudecată inconștientă, care nu este rezultatul deciziilor noastre deliberate sau conștiente. Cu alte cuvinte, fiecare dintre noi are convingeri inconștiente despre anumite grupuri din societate, legate de faptul mai sus menționat, și catalogăm lumea pentru a lua deciziile de zi cu zi mai ușor. Prejudecățile inconștiente încep să se dezvolte de la o vârstă fragedă și ne influențează luarea deciziilor, chiar dacă nu suntem conștienți de asta.

Pentru o înțelegere mai aprofundată a prejudecăților inconștiente, consultați Stereotipurile, puterea și discriminarea.

Imaginați-vă următoarele situații și scrieți dacă sunt reale sau imaginare.
1. Laurențiu și colega sa Ioana și-au schimbat semnăturile de e-mail. El a comunicat cu clienții în același mod ca întotdeauna, dar a semnat cu numele Ioana. S-a dovedit că dintr-o dată toți clienții au început să se îndoiască de capacitatea lui, erau disprețuitori față de el, cineva chiar l-a întrebat dacă este singur. Ioana, care fusese acuzată anterior că este lentă, nu fusese niciodată atât de productivă în munca ei. Laurențiu și-a dat seama de ce Ioana era mai lentă la locul de muncă decât el: ea se confrunta în mod constant cu necesitatea de a-și convinge clienții că face o treabă bună, că sugestiile ei sunt valide și că este profesionistă. Ca urmare, era mai puțin eficientă. Așa cum era și el acum, doar pentru că semna cu numele “greșit”, de femeie. Indiferent de faptul că modul lui de lucru nu se schimbase în niciun fel. Nici cel al Ioanei, cu excepția faptului că toată lumea era acum convinsă că ea era bărbat.
2. Economiștii de la Universitatea din California, Berkeley, au efectuat un experiment. Au trimis zeci de mii de cereri de angajare la sute de angajatori, jumătate dintre ei semnate cu nume tipice albe, precum Emily sau Greg, iar jumătate cu nume tipice negre, precum Jamal sau Lakisha. Candidații de culoare au fost chemați la interviu cu 10% mai rar, chiar dacă cererile lor de muncă erau comparabile cu cele ale candidaților albi fictivi.
3. Șase persoane au fost ucise și aproape 20 au fost rănite într-o moschee din Canada. Rapoartele inițiale despre incident au indicat că poliția a reținut două persoane, un bărbat alb născut în Canada și un bărbat născut în Maroc. Unele instituții de presă au transmis un comunicat de presă că suspectul era un bărbat marocan. În realitate, trăgătorul era un franco-canadian alb, în timp ce bărbatul marocan-canadian a sunat la poliție când a auzit împușcăturile. Când polițiștii au ajuns la locul faptei, l-au reținut.
Oppgavenr.3
Bevis bekreftet av: en aktivitetsarrangør
Discriminarea este orice tratament inegal nejustificat, real sau legal, bazat pe caracteristicile/circumstanțe personale ale unei persoane, fără un motiv obiectiv. Aceste caracteristici/circumstanțe, fie că sunt legate de sex, orientare sexuală, culoarea pielii, origine etnică, statut de migrant etc., precum și stereotipurile și prejudecățile asociate cu acestea, au ca rezultat un tratament mai puțin favorabil care subminează, restrânge sau exclude exercitarea drepturilor omului și libertățile fundamentale, alte drepturi, interese și beneficii legale.


Pentru o înțelegere mai aprofundată a discriminării, urmați acest link Stereotipurile, puterea și discriminarea.

Imaginați-vă următoarele situații și reflectați dacă există suspiciuni de discriminare în următoarele cazuri.
1. La un interviu de angajare la o companie de programare de calculatoare, șefa de departament o întreabă pe candidată dacă intenționează să aibă copii în viitorul apropiat.
2. Proprietarul unui restaurant refuză să servească o persoană pentru că poartă, din motive religioase, un voal (hijab) pe cap.
3. Clubul sportiv local publică programul de antrenament. Numărul de ore pentru formarea femeilor a fost redus, deoarece femeile nu se antrenează la fel de serios ca bărbații.
4. Un lucrător de tineret organizează ateliere de alfabetizare financiară special pentru tinerii din medii defavorizate.
5. Un lucrător de tineret la un atelier despre tehnicile de căutare a unui loc de muncă îi sfătuiește pe tinerii din grupurile etnice minoritare să nu menționeze etnia lor în CV.
Oppgavenr.4
Bevis bekreftet av: en aktivitetsarrangør
Răspundeți la chestionarul „Stereotipuri și discriminare” la link-ul extern.
Ca dovadă, scrieți în răspunsul dvs. că ați completat testul.

Ferdigheter

#Encouraging young people to reflect and exchange ideas regarding issues such as solidarity, social justice, promoting/protecting human rights, discrimination, dignity and equality
ETS-TR
#Avoids using methods which implicitly reinforce stereotypes and discrimination
#Applying non-formal learning principles in programme design with emphasis on youth-centeredness, transparency, democratic values, participation, empowerment, and social transformation
ESCO
#advocate equality of opportunity in organisations
ESCO
#advocate for human rights
ESCO
#advocate social relationships
ESCO
#arrange youth activities
ETS-TR
#Adopts appropriate behaviour that respects ethical boundaries within a given group of learners
ESCO
#develop youth programmes
Karriere og jobberedskap
Lagt til spilleliste (1)
Tid på å fullføre: 45 minutter
Del:

Arrangører

Forum za enakopraven razvoj

Brukt i spillelister

Instruire online pe discriminare intersecțională
Forum za enakopraven razvoj
Opprettet på Global platform for Cities of Learning
Badgecraft driver denne plattformen og utvikler den sammen med ledende utdanningsorganisasjoner. EUs Erasmus Plus-program har delfinansiert utviklingen av den første versjonen av denne plattformen. Kontakt support@badgecraft.eu.
Plattform
Endre til annet språk:
HjemProsjekterSpillelister