O nas
Seznami predvajanja
Registracija
6

Instruire online pe discriminare intersecțională

Pridruži se
PregledZnačke

Instruire online pe discriminare intersecțională

Pridruži se

Content

Formarea online privind discriminarea intersecțională în munca de tineret include 5 sesiuni care abordează:
- Stereotipuri, putere și discriminare,
- Egalitatea de gen și discriminarea bazată pe gen,
- Rasismul și discriminarea etnică,
- discriminarea intersecțională; și
- Abordarea discriminării intersecționale în munca de tineret.


Scopul principal al formării este de a învăța despre importanța și modalitățile de abordare a discriminării intersecționale și a justiției intersecționale în munca de tineret și de a dobândi competențe pentru a crea un mediu sigur pentru tineri.


În plus, formarea urmărește să introducă termeni și concepte:
- stereotipuri și prejudecăți și tipurile de discriminare bazate pe acestea,
- egalitatea de gen, sexismul și homofobia,
- „rasa” și rasismul, precum și etnia și discriminarea etnică,
- intersecționalitatea.

Conținutul formării se bazează pe un studiu al domeniului discriminării intersecționale, cu accent pe intersecționalitatea dintre gen, rasă și etnie, pe o analiză a cunoștințelor în domeniu în rândul tinerilor și al lucrătorilor de tineret din 3 țări (Slovenia, Italia, România), precum și pe materiale și instrumente în domeniul discriminării intersecționale, multiple. Deoarece discriminarea intersecțională este puțin recunoscută și abordată, lucrătorii de tineret se confruntă cu provocări în activitatea lor cu privire la modul de a acționa intersecțional și de a integra această prismă în toate domeniile activității lor. Discriminarea intersecțională se referă la situațiile în care un individ sau un grup se confruntă cu mai multe forme de discriminare în același timp.

Conținutul formării online „Intersectional Discrimination in Youth Work” a fost elaborat de Forumul pentru Dezvoltare Egală în colaborare cu partenerii de proiect Global Institute, Nosotras Onlus și Asociatia Pro Democratia în cadrul proiectului Erasmus+. Mai multe despre proiect pe site-ul web At the intersection of inequalities/discriminations.
Finanțat de Uniunea Europeană. Cu toate acestea, punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin exclusiv autorilor și nu reflectă în mod necesar cele ale Uniunii Europene sau ale Agenției Naționale. Nici Uniunea Europeană și nici Agenția Națională nu pot fi trase la răspundere pentru acestea.


Dejavnosti za dokončanje

Opravite naslednje aktivnosti, prislužite si značke in videli boste posodobitev napredka na seznamu predvajanja
Stereotipuri, putere, prejudecăți inconștiente și discriminare
Obvezno
45 minuta
Prikaži celotno aktivnost

Content

Scopul acestei secțiuni este de a introduce vocabularul și conceptele de bază privind egalitatea de gen. Vocabularul, conceptele și legăturile dintre ele se bazează pe documente acceptate la nivel internațional. După completarea acestei secțiuni, veți:
• putea defini termenii de bază pentru egalitatea de gen;
• identifica legătura dintre sexul biologic și societate;
• identifica modalitățile în care sistemele sociale perpetuează inegalitățile de gen.

Gradivo

  • Egalitatea de gen și discriminarea de gen

Pridobite značko aktivnosti

Egalitatea de gen și discriminarea de gen Pridobi to značko

Titularul ecusonului este familiarizat cu conceptele legate de egalitatea de gen, identifică legătura dintre sexul biologic și societate și recunoaște cauzele care perpetuează inegalitatea de gen.
Da pridobiš značko, moraš opraviti 2 naloge
Naloge
Naloga št.1
Dokaze preveril: En organizator dejavnosti
Egalitatea
Primul pas este egalitatea juridică a femeilor, bărbaților și persoanelor non-binare, adică egalitatea scrisă în legi.
Dar egalitatea de gen este mai mult decât egalitate în fața legii, pentru că înseamnă egalitate de șanse și opțiuni pentru femei, bărbați și persoane non- binare, pe lângă egalitatea legală. Deci egalitate juridică, socială, politică, economică și socială.
Egalitatea de gen NU înseamnă că toate genurile sunt aceleași. Egalitatea de gen îmbrățișează diferențele și diversitatea și reprezintă adevăratul parteneriat, egalitate, valoare egală, șanse egale, drepturi egale și demnitate egală.

Sex și gen
Când ne naștem, ni se atribuie un sex biologic pe baza caracteristicilor noastre fizice exterioare. Suntem clasificați ca femei sau bărbați. Sistemul de gen care împarte oamenii în femei și bărbați se numește genul binar.
Genul este o categorie socială care nu se bazează pe sistemul de gen binar, ci mai degrabă pe dreptul individului de a se autoidentifica, adică de a (re)contura și (ne) defini propria identitate de gen.

Orientare sexuală și identitate de gen
Orientarea sexuală ne spune de cine ne simțim atrași fizic și/sau romantic, avem relații intime și sexuale, fie de gen diferit, de același gen sau de gen opus.
Identitatea de gen este o reflectare a experienței noastre interne a propriului gen. Poate să se potrivească sau nu cu sexul nostru biologic.

Dacă înțelegerea genului se bazează pe societate, care este lucrul care influențează modul în care îl privim?
Normele de gen care influențează rolurile de gen și stereotipurile de gen, printre altele, contribuie la înțelegerea noastră despre femei, bărbați și persoane non- binare. Aceste înțelegeri pot fi dăunătoare pentru toate genurile:
Normele de gen sunt regulile nescrise din societate și ideile și așteptările care dictează modul în care oamenii ar trebui să se comporte în societate în funcție de sexul lor biologic.
Stereotipurile de gen sunt idei generalizate, presupuneri despre caracteristicile, abilitățile și interesele oamenilor în funcție de sexul lor biologic. Stereotipurile de gen creează o idee nerealistă despre cum ar trebui să fie toți oamenii în funcție de sexul lor biologic.

Să ne uităm la câteva exemple de norme în jurul „feminității” și „masculinității”:
Bărbatul este cel care întreține familia, aducând banii. El este activ în comunitate și în afara casei. El ia decizii majore atât acasă, cât și în comunitate. Deciziile lui sunt raționale.
Femeile au grijă de familie și de membrii acesteia. Ele se asigură că gospodăria funcționează fără probleme în fiecare zi. Aceasta înseamnă că ele sunt responsabile de sarcini precum gătit, spălat, călcat, ajutarea copiilor la pregătirea lecțiilor și așa mai departe. De asemenea, se ocupă de sprijinul emoțional al familiei.

Roluri de gen
Rolurile de gen sunt legate de stereotipurile și normele de gen și se bazează pe așteptările despre ceea ce este „feminin” și ce este „masculin”. Rolurile de gen au influențe atât vizibile, cât și invizibile asupra vieții noastre, afectând modul în care vedem lumea.

Femeile, bărbații și persoanele non-binare nu au putere egală în societate. Acest lucru creează și perpetuează inegalitățile de gen.

Pentru o înțelegere mai aprofundată, consultați egalitate de gen și discriminare de gen.

Scrieți ce profesii sunt tradițional „feminine” și care sunt tradițional „masculine”. Credeți că este corect ca femeile să nu aleagă anumite profesii?
Naloga št.2
Dokaze preveril: En organizator dejavnosti
Sexismul este discriminare bazată pe gen. Este perpetuată de structurile de putere din societate, conform cărora bărbații sunt dominanti, iar femeile sunt defavorizate. Sexismul susține rolurile tradiționale de gen și justifică structurile sociale patriarhale. Unii definesc un astfel de sexism ca fiind tradițional. Sexismul modern neagă existența discriminării împotriva femeilor și a urii împotriva revendicărilor femeilor și se opune politicilor care au fost create cu sprijinul femeilor. Ea neagă sexismul tradițional și susține că discriminarea de gen este de domeniul trecutului.

Homofobia reflectă prejudecățile și discriminarea împotriva persoanelor care sunt atrase din punct de vedere romantic și/sau sexual de persoane de același sex. Transfobia reflectă prejudecățile și discriminarea împotriva persoanelor a căror identitate de gen este diferită de sexul lor biologic. Ambele fobii se manifestă pe mai multe niveluri:
• evitarea contactului cu astfel de persoane;
• ignorarea identității acestora;
• subestimare;
• diverse forme de abuz și violență fizică.

Discriminarea homofobă sau transfobă include toate încălcările principiilor tratamentului egal, opțiunilor și oportunităților egale, discriminarea negativă, excluderea și dezavantajul bazate pe orientarea sexuală și identitatea de gen.

Pentru o înțelegere mai aprofundată, consultați egalitate de gen și discriminare de gen.

Imaginați-vă următoarele situații și gândiți-vă unde se suspectează discriminarea. Scrieți răspunsul dumneavoastră.
1. În cadrul unui interviu de angajare la o companie de programare pe calculator, șeful departamentului întreabă candidata dacă intenționează să aibă copii în viitorul apropiat.
2. În timpul nașterii, partenerul nu are voie să fie prezent când se naște copilul.
3. Bărbații homosexuali nu au voie să participe la campanii de donare de sânge.
Naloga št.3
Dokaze preveril: En organizator dejavnosti
Utilizați linkul Egalitate de gen și discriminare de gen. pentru a examina modul în care puterea este distribuită inegal în societate și dați cel puțin două exemple.
Naloga št.4
Dokaze preveril: En organizator dejavnosti
Ca dovadă, vă rugăm să scrieți în răspunsul dvs. că ați completat testul.

Veščine

#Encouraging young people to reflect and exchange ideas regarding issues such as solidarity, social justice, promoting/protecting human rights, discrimination, dignity and equality
ESCO
#advocate for human rights
ESCO
#advocate equality of opportunity in organisations
ESCO
#advocate social relationships
ETS-TR
#Adopts appropriate behaviour that respects ethical boundaries within a given group of learners
ESCO
#arrange youth activities
ETS-TR
#Avoids using methods which implicitly reinforce stereotypes and discrimination
ESCO
#develop youth programmes
#Applying non-formal learning principles in programme design with emphasis on youth-centeredness, transparency, democratic values, participation, empowerment, and social transformation
ESCO
#arrange youth programmes
Aktivnosti: 5
Začeto: 8
Dokončan seznam predvajanja: 0
Potreben čas za dokončanje: 4 ur 30 minuta
Deli:

Organizatorji

Forum za enakopraven razvoj
Badgecraft vodi spletno infrastrukturo za mesta in regije učenja in jo razvija skupaj z vodilnimi izobraževalnimi organizacijami. Evropski konzorcij razvija to platformo s pomočjo sofinanciranja programa Evropske unije Erasmus+. Kontaktirajte support@badgecraft.eu.
Platforma
Preklopite na drug jezik:
DomovAktivnostiSeznami predvajanja